Публикация в списание Градът


Публикация в списание Градът / Сгради брой 4/август-септември 2017г. на тема : Атмосферата в СПА центъра успокоява ума и извисява духа

С предлагането на СПА и Уелнес услуги в хотела си , собствениците имат за цел да се погрижат за благосъстоянието на своите гости – да ги накарат да се почувстват отпочинали , тонизирани , да им осигурят разнообразни занимания и процедури , все фактори , които биха създали положителни емоции у посетителя и биха го превърнали в евентуален редовен клиент. Което пък от своя страна, ще се отрази благоприятно върху печалбите на хотела.

Галерия със снимки

Обикновено , когато говорим за Хотел СПА , подразбираме градски тип Хотел със СПА център, поместен в него. Тези хотели са разположени в големи градове , представляващи туристическа или бизнес дестинация. Проектирането на СПА център в градска среда (разполагането му в градски тип хотел) изисква повече креативност от страна на проектанта, отколкото в хотелите, намиращи се в планина или на море , заради заобикалящите ги природни дадености. Атмосферата създадена в един СПА център трябва да ни откъсва от стреса и напрежението на ежедневието , да успокоява ума и да извисява духа. Както е добре известно, естественият лек срещу стреса е природата. Тъй като градът не разполага с този ресурс или е само в оскъдно количество , значи че елементите на природата трябва да бъдат вмъкнати и пресъздадени в пространството , в което ще се помещава СПА центъра – например ще се вложат естествени материали (дърво, камък) , материали,пропускащи светлина (стъкло), присъствието на вода е задължително, по желание на инвеститора могат да се направят зелени стени , при подходящи условия да се поставят и саксийни растения . Целта е интериорът със своите съставни елементи да вдъхва спокойствие и хармоничност, да бъде красив за окото и в същото време креативен и необикновен , за да успее макар и за малко да ни накара да навлезем в една друга реалност , далеч от всичките си ежедневни проблеми и да забравим къде всъщност сме. Подходящ като тип СПА за градски хотел е Дневният СПА център , но не в чистата си форма , а като хибрид . Още самото му име подсказва , че класическият вид на този тип СПА не предлага нощувки , а разположен в хотел ще бъде включено и това . Идеята е , че този вид СПА предлага разнообразие от достъпни , неотнемащи много време уелнес процедури , не прекалено екзотични масажи и т.н. Но все пак гамата на предлаганите услуги е голяма ( фризьорски салон , козметика и др.) . Редом с тях разбира се присъства и задължителната мокра (парна баня, приключенски душове, кнайп пътека, сауна, лакониум, ледена стая и др.) и суха термални зони (релакс зона, зона с легла с водни матраци , кътове с нагряти пейки и т.н.) , както и фитнес към зона спорт . В някои хотели , по желание на инвеститора , могат да се предлагат и групови спортни занимания, наемане на личен треньор , но това не е задължително. Наличието на плувен басейн е препоръчително , но не винаги осъществимо , тъй като параметрите на застрояване в градски условия позволяват по малки застроени площи , особено , ако хотел е разположен в центъра на града или близко до него. В такива случаи би могло в мократа термална зона да се разположат кътове с джакузи вани или друг тип водни атракциони , незаемащи голямо пространство.

Ситуиран извън градска среда , хотелът може да бъде тип планински или тип морски. Като в тези случаи , създаването на нов СПА център е сравнително по-лесно , тъй като обикновено заобикалящата го среда е с хубави природни дадености (гледки) , наличие на естествени ресурси за процедури (например минерални извори, солни басейни, естествени басейни с луга , морски водорасли , билки и т.н.) , все компоненти важни за изграждането на добра и качествена СПА атмосфера както и за процедурите , предлагани в него . Някой от тези компоненти дори би могъл да спомогне за уникалния облик на СПА центъра , като стане акцент , около който да бъде изградена концепцията му.

При реалното проектиране на СПА център, дори и при наличие на гореизброените ресурси,спомагащи за по-лесното реализиране на проекта като функция и интериор , отново може да има известни трудности по време на проектантския процес и неговата реализация и тези трудности обикновено идват от това къде е разположено пространството за бъдещия СПА център (често в хотелите това е подземното ниво , защото хотелът не е бил проектиран да разполага със СПА център и инвеститорът иска да използва останало му неизползваемо пространство, в повечето случаи в сутерена, предвидено за обслужващи помещения) и неговата площ (обикновено не отговаря на легловата база на хотела и при бъдещата експлоатация, не би могъл да поеме целия поток от посетители).В случая , в който нямаме достатъчно пространство за СПА центъра така че да поеме посетителите в хотела и да може да функционира нормално, допълнително отежняващ фактор би било желанието на инвеститора СПА центъра да бъде отворен и за външни посетители . В този ред на мисли , всеки инвеститор би следвало да прецени внимателно възможностите , с които разполага (площ,бюджет) и спрямо това да реши дали до СПА центъра да имат достъп само гости на хотела или не. Комфорта на клиента трябва да бъде над всичко останало, защото когато има недоволни гости на хотела, това би могло да доведе и до финансови загуби.

Да разгледаме няколко примерни ситуации , в които различното географско местоположение на хотела предопределя наличност на различни видове ресурси и съответно можем да имаме различен тип СПА центрове:

1. В близост имаме минерален/ни извор/и – тогава в хотела ни можем да предвидим Термален СПА център – тоест басейните ни ще бъдат захранени с тази вода и в зависимост дали тя е високо или нискотемпературна ще можем да предлагаме различни видове процедури с нея.

2. Районът , в близост до хотела , е богат на лечебни билки (обикновено планинските райони) – тогава можем да предлагаме арома- и фито-терапии с местни билки , ако сред тях има ендемични видове , някое от тях може да се превърне в акцент и дори бранд на бъдещия СПА център

3. Хотелът се намира в близост до морето – тогава ще имаме Таласо СПА център . Името идва от гръцката дума θάλασσα , означаваща море . В този тип СПА се предлагат процедури със солена морска вода (натурално лекарство за Артроза и Ревматизъм , подобрява и кръвообръщението) , както и се използват всички морски съставки като минерали, водорасли, луга и др.

4. Хотелът или хотелският комплекс може да е разположен в близост до лозя или да притежава собствени такива и да е ситуиран сред тях– тогава в СПА центъра могат да се предлагат процедури с продукти от грозде,семки ,вино (винотерапия) . Винотерапия са практикували още траките , тоест имали са познания за антиоксидиращия ефект на гроздето . Жените са си правели вани с червено вино , действащи благотворно на кожата против стареене . Днес тези процедури се възраждат и могат да бъдат намерени в някои СПА центрове. Освен релаксиращите вани с червено вино , в менюто с процедури могат да бъдат включени например релаксиращ масаж с вино или червено грозде , пилинг на тяло с гроздови семки, регенерираща маска с гроздови екстракти или етеричното масло от гроздови семена и др.

Как би изглеждал бъдещият СПА център се обсъжда от инвеститора и архитекта още в самото начало при оформяне на концепцията , а интериорът се изгражда още с обмислянето на функционалната схема. На този етап от проектирането се работи по взетото вече решение – дали да има единство на стиловете , тоест визията на вътрешните пространства на хотела да премине плавно и в пространствата на СПА-то или да се заложи на контрастен интериор , нещо като негатив и позитив (запазвайки материалите , заложени в интериора на хотела, но създавайки по-изчистени и съвременни форми и пространства). Най-сигурният и лесен подход , който гарантира добри крайни резултати, е единността в интериора и на хотела и на СПА центъра . Избирайки вторият подход се изисква умереност , добри професионални познания и естетически нюх , за да не се получи интериор , който да бъде като кръпка на фона на общото .

Хората , които проектират , изпълняват,експлоатират СПА центрове са наясно ,че те консумират много електроенергия . Тъй като в голям процент от същността си представляват инсталации (пр.: водни помпи и филтри за басейни, технически помещения за парни бани , ледени стаи или ледарки , поддържане на висока температура в сауните, добра вентилационна система, особено мощна в Термалната зона, за да се избегне образуването на мухъл и др.) . Ето защо , съвременна тенденция за СПА центровете е именно енергоефективността . За да бъде постигната тя , трябва внимателно да бъдат проучени възможностите, с които разполага СПА центъра например местонахождението му , както и плановото му ситуиране (партер, сутерен и т.н.) , алтернативните източници на енергия, които районът може да предостави ( вятър, слънце,вода) . Добре е , при възможност, цялата или поне част от вентилационната система да се замени с естествена вентилация . Хубаво е в СПА центъра да навлиза колкото е възможно повече дневна светлина (ако има опция да се предвидят големи остъклени отвори , без да се прекалява с броят им, за да не превърнат помещенията в своеобразни парници). Където използването на естествена светлина е невъзможно и ще бъде предвидена изкуствена такава, то тя трябва да е LED, тъй като консумира по-малко енергия без това да се отразява на силата на осветеност. Също така да се предвиди и захранване от слънчеви батерии по възможност и др.

© Copyright Архитектурно Студио Интоарх -