Архитект Румяна Тихолова за минералната баня в Банкя пред вестник “Строителството и Градът”


Банята на Банкя чака инвеститора, който да я избави от разрухата

Зад затворените врати стоят сто години съвременна история на балнеологията в БългарияНа главната снимка от 25 април може да се види хлътване на покрива. Повече от десет години сградата е оставена на времето. От нея е започнало изграждането на парка на Банкя
Фотограф Мария Съботинова


Детайли като парапета и балюстрадата на басейна издават архитектурното качество от реколтата на началото на миналия век. За съжаление доста разрушени. Снимката е предоставена от арх. Румяна Тихолова

Създадена от проектантите с помощта на компютър картинка показва един вариант за централното фоайе с кафе-сладкарница. Но как ще изглеждат интериорите, ще зависи от инвеститора, ако и когато концесионната процедура завърши успешно. Илюстрацията е предоставена от арх. Румяна Тихолова, ръководител на екипа, разработил проекта

 


“Булгар, булгар!” Викът и ударите в гърдите са последвали епичния скок, след който водният стълб почти докосва тавана, а пръските дълго време падат върху учудените зрители, накацали в края на басейна.

Георги Калоянчев не би могъл да изиграе тази сцена отново днес, дори да беше по-млад. Банята, в която е заснета, е затворена, рушаща се и опасна.
В книгата на Алеко Константинов тази случка е от пътуването на Бай Ганьо във Виена. За заснемането й във филма пътят е бил по-къс – само до Банкя. Басейнът най-вероятно е пълен с минерална вода.

Вместо баня – СПА
Когато СПА индустрията още не е била в речника на строителните предприемачи и хотелиерите, в Банкя по проект на проф. Карл Хохедер от мюнхенското висше техническо училище е построена баня, която трябва да поддържа не само хигиената, а и здравословното състояние на жителите и гостите на градчето.
Цял век след 1911 г., когато е готова, това събитие ще поддържа и славата на Банкя на балнеоложки курорт. Но когато през 2011 г. общината чества 100-годишнината на минералната баня, го прави при затворени врати, разказва кметът на столичния общински район Рангел Марков. “От 2000 г. сградата е затворена и не функционира. Състоянието й не е добро”, казва той.
Сега кметът втори мандат си е поставил за задача да намери инвеститор, който да я възстанови срещу правото да я използва по предназначение. Във век, в който обществените бани една след друга хлопват врати, за всяка, която е спряла работа, се появяват поне по един СПА хотел или СПА център.

Увиснала между XIX до XXI век
Столична община получава правото да се разпорежда с имота – земя и сграда с разгъната застроена площ малко над 5000 кв.м, след като Министерският съвет й прехвърля обекта през 2010 г. Община Банкя поръчва идеен проект, по който тя би могла да бъде превърната в СПА център, на арх. Румяна Тихолова, президент на “Интоарх”, разработвала много проекти за хотелски СПА центрове, между тях на хотел “Олимп” във Велинград, “Риу Правец ризорт” и “Феста Панорама” в Несебър.
Екипът й преначертава предназначението на помещенията в сградата, което морално и технически е по-близо до XIX, отколкото до XX век.
Собствените електро- и парогенератори нямат място, освобождавайки помещения в сутерена на двуетажната постройка, разположена на входа на парка в центъра на града. Те могат да бъдат използвани за фитнес център, витамина-бар, в каквито обикновено се сервират от свежи храни и прясно изцедени сокове до хранителни добавки, обособени помещения със собствени СПА съоръжения и стаи за процедури като масажи – за по-малки или по-големи компании, които ще предпочетат уединението пред общите помещения етаж по-горе.
Два вътрешни двора, през които влиза светлина в тъмната вътрешна част на сградата, в двете й крила ще бъдат защитени с прозорци от слънце и дъжд, входовете към тях – затворени, и ще добавят малки басейни – отново за ползване от семейства или групи с резервация.

“Компилация от функции”
Повторението на басейни, вани и душове на основния партерен етаж е ненужно, при положение че от хигиенната функция на банята няма да остане и следа. Но екипът на арх. Тихолова предлага те да бъдат запазени и разграничени по друг начин – като предлагани услуги.
По-скъпите съоръжения и специални масажи остават в старото мъжко крило, където съседстват с царската баня, която поне на снимките все още излъчва царственост.
Централно фоайе, което пресича партерния и втория етаж във височина, ще осигури кафе-сладкарница, рецепция и места за сядане. Втора рецепция с вход от гърба на сградата сега ще осигурява пряк достъп до сутерена.
Проектът предвижда на втория етаж да бъде обособен център за възстановителни процедури и физиотерапия, пише в обяснителната записка.
“Това ще е една компилация от функции, симбиоза между миналия век и днешно време”, казва архитектът.

Под закрила
От миналото ще останат архитектурните елементи, които са защитени от закона и са под закрилата на Националния институт за недвижимите паметници на културата.
Понеже банята е значително увредена от времето и липсата на поддръжка, възстановяването й ще струва скъпо. “Дори не можахме да стигнем навсякъде”, казва арх. Тихолова и добавя с усмивка, че с колегите си е минала през някои помещения “с риск за здравето и живота”.
Кметът Рангел Марков се съмнява, че необходимата инвестиция, по предварителни сметки около 4 милиона евро, ще може да се възвърне от използването на СПА центъра. Неговото предложение е тя да бъде пакетирана със съседен терен с площ 7500 кв.м за изграждането на хотел с около 170 легла.
След като анализите на концесията са готови, той обещава да внесе предложението за нея в Столичния общински съвет. Услугите ще бъдат платени, а цените – определени от концесионера. “Ще държим да има и социален ефект. Винаги би могло в определени часове тя да бъде използвана като хигиенна или от хора, които нямат такива възможности”, казва Марков.

Автор: Деян Тодоров

Източник: Вестник Строителство Градът

© Copyright Архитектурно Студио Интоарх -