Малък СПА център в частен имот , Бургас


 

Спа центърът е разположен на площ от 256 м2. Намира се в частен дом край морето . Разполага с рецепция , термална зона , релакс зона, зона за масажи и фитнес . Стилът на интериора в СПА центъра е съобразен с визията на останалите пространства в къщата.

Галерия със снимки

Термалната и релакс зони са свързани - две пространства, разделени визуално от арковиден портал . Тяхното необичайно разположение е обусловено от факта , че центърът ще се ползва от малък брой посетители , единствено гости на къщата.

Термалната зона e оборудвана с финландска сауна, билкова сауна , хамам и парна баня . В центъра на общото й пространство , до финландската сауна , хамама и парната баня е разположена ледeн фонтан и служи за температурен контраст след като на тялото са приложени топлите процедури от сауна или парна баня. В това пространство се намират и два масажни душа тип „Охльов”.

В термалната зона оборудването е изпълнено от фирма Съни Поолс по наши архитектурни и интериорни проекти .

В релакс зоната от дясно на входа има водна стена, шезлонги за почивка , разположени около централно поставена стъклена пирамида, която в определен интервал сменя цветовете плавно преливайки един в друг / хромо терапия / в тази зона е предвидена и билковата сауна с не толкова висока температура и с ухание на ароматни билки, което я приобщава към групата за почивка.

Зоната с масажните помещения е отделена от шума на останалата част от сградата чрез пространство тип антре , откъдето е и достъпът до двата масажни кабинета ( индивидуален и двоен).

Фитнесът е с голяма витрина с гледка към морето .

Подовата настилка в термалната зона е със защита срещу подхлъзване. Върху стените са използвани декоративна мазилка Оikos и тапети на белгийската фирма Omexco. Стените на душовете са изпълнени с мозайка на TREND.

Технически показатели :

ЗП 256 кв. м.

юли 2015г.

Снимки реализация:
Малък СПА център в частен имот , Бургас
Спа проекти

Спа център в квартал Бояна


 

Реконструираният СПА център , в същинската си част / термална зона и вип апартамент / е разположен на площ от 245 кв. метра . Входът на стария СПА център представляваше продължение на дълъг коридор с всякаква липса на представителност. Съществуващото разпределение нямаше добро решение на функционалната схема и комуникациите бяха объркани. Изцяло липсваше добре обособена зона за релакс. Помещенията за процедури не бяха добре решени, като местоположение, както и избора на неподходящи материали (гланцирано покритие на подовите плочки) в термалната зона, където има вода и опасност от подхлъзване. В момента е напълно преустроен : с нова визия,изцяло нова функционална схема, съгласувана с инвеститора - нови помещения за процедури, които не бяха включени в предишния му вид. Използвани са предимно естествени материали, като дърво и камък , стъкло. Подът на общото пространство на термалната зона , както и на кабините вътре, е решен с плочки гранитогрес, тип дърво и камък , с висок коефициент на покритието им срещу подхлъзване.

Галерия със снимки

В помещенията на ВИП-апартамента и медитацията са използвани ПВЦ настилки от фирма Polyflor, положени върху база от саморазливна замазка. Връзката между стените и пода в мокрите и влажни помещения са решени с полиуретанов перваз h=10см. с цвета на стените. В тези помещения стените са изпълнени с декоративна мазилка Oikos, със специално нанесена вакса, като покритие , осигуряващо защита срещу влагата, използвана е още и влагоустойчива боя Тintoretto . В нишите за акцент са поставени тапети на белгийската фирма Оmеxco , имитация на слюда. Стените на душовете са изпълнени с мозайка травертин , а кабините на сауните и билковата терапия отвън са с дъсчена обшивка от иглолистна дървесина с тъмен байц, предпазващ я от влагата. Фризьорския салон, двата масажни кабинета, съблекалня и душ кабини, както и пространството в същ. басейн с площ от още 240 кв. м. общо с площ термална зона 485 кв. м.

По преустройството са извършени архитектурни и инсталационни промени съгласно техн. проекти , както е променено изцяло пространството съгласно новия интериорен проект.

В новата термална зона оборудването е реализирано от фирма Съни Поолс по наши архитектурни и интериорни проекти и съдържа:

Билкова сауна, финландска сауна, арома парна баня, леден фонтан, инфраред сауна, водна стена, индивидуална финландска сауна с Хималайска сол във ВИП апартамента, зона медитация.

Мебелите в масажните кабини, шкафчета съблекални, маса с огледало, душ кабини, кабините за медитация са изпълнени от мебелна фирма Фроги стил.

Технически показатели :

ЗП  485 кв. м.

декември  2013 г.

Визуализации на проекта: Снимки реализация:
Спа център в квартал Бояна
Спа проекти

Хотел Лион Боровец


 

Преустройство и интериорен проект на съществуващ СПА център в сутеренен етаж на хотел Лион Боровец

Галерия със снимки

Проектът за СПА центъра в хотел Лион Боровец  представлява  преустройство на ниво сутерен / представляващ складови и  технически помещения/ на площ от 325 м².  Преди реконструкцията функциониращият СПА център /с две идентични финландски сауни , хамам, фитнес център и две масажни помещения/ съвсем не отговаряше на изискванията и визията на хотела . Наложи се изцяло да бъде трансформиран,  като единственото помещение, което се  запази в първоначалния си вид , беше Хамама.

Екипът проектанти се погрижи за съставянето на нова работеща функционална схема на пространствата , както и тяхното правилно зониране , така че при евентуално приемане на закона за категоризация на СПА и Уелнес центрове , новият СПА център да отговаря на всички изисквания. Категорично се разграничиха : зона спорт / фитнес зала/, термална зона / сауни, парна баня, душове, зона масажи / 3 помещения, като едното позволява двоен масаж /.

Интериорното оформление до най-малкия детайл е също част от работата на архитектите от студио Интоарх.

Изборът на зеления цвят в различните му  нюанси като декорация на стените не е случаен . Зеленото притежава свойството да успокоява окото и предразполага към отмора . За стените са използвани още , фототапети с горски пейзажи , които допълнително засилват усещането за отдих сред природата , внасят уют и са естествено продължение на гледките , които посрещат посетителя на хотела при неговото пристигане.

Оформено е пространство за рецепция , тъй като в съществуващия си вид стоеше притеснено /притисната до стената/.  Козметични продукти са изложени в кутии , позиционирани на стената до рецепцията и отговарящи на  нейната визия.

Интересното и новото в този СПА център са кабините тип ниши в Релакс зоната , които не могат да бъдат видяни в нито един друг СПА център в България . Те са изцяло идея на проектантите от студио Интоарх , а реализацията е дело на фирма Фрогистил . Чрез тях  се  създава чувството за уединение в общото пространство на зоната за отмора, оборудвани са с удобни меки дюшечета облечени в кожа цвят крем и удобна ергономична подложка позволяваща на тялото да се отпусне и да се наслади на приглушеното осветление, приятната музика и огъня в камината.

Технически показатели :

ЗП  325 кв. м.

юни 2013 г.

Визуализации на проекта:

Снимки реализация:

Хотел Лион Боровец
Спа проекти

Олимп


Работен интериорен проект на СПА център към хотел Олимп – гр. Велинград.

Галерия със снимки   СПА центъра е проектиран и изграден на две нива върху площ от около 800 кв.м. Функционалната схема е разделена на три зони – спортна зона, зона козметика и масажи и термална зона.
 • Спортната зона включва закрит басейн и фитнес зала с площ от 60 кв. м. оборудвана с уреди на Tehnogym. Настилките в басейна са антислип гранитогрес плочи на испанската фирма Ceramiche Ricchetti.
 • Зона козметика и масажи е разположена на по – горно ниво в галерия с поглед към басейна. Състои се от 6 масажни стаи, към които се достига през СПА рецепцията. Има и зона релакс с мека ниска мебел, също с изглед към вътрешния басейн и навън, възможно заради високите витрини.
 • Термална зона състояща се от римска баня, финландска сауна, билкова сауна, масажен душ охлюв, контрастна пътека, тепидариум – медитация. Към термалната зона има и четири кабинета с тангенторни вани. Пред самите помещения с вани е оформено пространство, ниша с ниско сядане тип шезлонги за релакс и изчакване за отделните процедури.

Технически показатели :

ЗП  800 кв.м.

Септември 2004г.

Реализация

Олимп
Спа проекти

Феста Панорама


Реконструкция и интериорен проект на съществуващ сутеренен етаж на хотел Феста Панорама гр. Несебър в СПА център и център за красота.

Галерия със снимки

СПА центърът е изграден в сградата на Феста Панорама гр. Несебър върху площ от 1800кв.м, като интериора е изцяло в марокански стил с островърхи арки, корнизи, декоративни решетки от ковано желязо и специални осветителни тела от същия материал. В приемното фоайе има СПА рецепция, с витрини за продукти, салон за йога и аеробика. Към вътрешния басейн са групирани, арома и класическа парна сауна, помещение за “ Разул масажи “, два броя масажни душа във форма на охлюв и помещение за почивка с шезлонги, още в дъното на помещението с вътрешния басейн на по- високо ниво с изглед към морето е изградено джакузи. От фоайето по коридора в ляво се намира място за изчакване пред трите кабинета за масаж “Хот стоун”, “ Масаж за двама ”, “ Аюрведа ”. Надолу по коридора има две съществуващи сухи сауни, всяка с вана за подводен масаж и помещения за класически масаж, лекарски кабинет, два тангентора , фризьорски салон, помещения за педикюр и маникюр и помещение за процедури лице.

От дясната страна на фоайето се намира протеинов дневен бар с мебели от ратан за ниско сядане на Designgroup, към къта за сядане е предвидена декоративна водна стена. Срещу бара се намира вратата за скуош залата, а по – надолу по коридора е залата за фитнес на площ от 100 кв.м оборудвана с уреди на TECHNO GYM.

Подовите настилки са с гранитогрес , като подът на вътрешния басейн и помещенията към него са с антислип гранитогрес плочи на ф-ма KAI. Плочите от пода на басейна обръщат по стените и колоните и оформят цокъл с височина 115 см. Във фитнес, скуош залите и залата за групова гимнастика подовата настилка е паркет, както и в изчакването пред масажните кабинети, също така и в самите кабинети.

Във всички мокри помещения е използван влагоустойчив гипскартон, а в басейна “Aqua panel”на фирма Knauf. Стените в сухите помещения са с тапети и латекс, в басейна и термалните части са изпълнени с влагоустойчива боя Oikos. Окачените тавани във фоайетата са с витражи и скрито осветление.

Технически показатели :

ЗП  1800 кв.м.

Септември 2006г.

Снимки
Феста Панорама
Спа проекти

РИУ Правец Ризорт Голф енд Спа


Работен интериорен проект на СПА  център с покрит басейн към Голф комплекс и кънтри клуб гр.Правец

РИУ Правец голф и СПА Ризорт

Проектиран и изпълнен според зонирането му на две нива на обща РЗП от 3700 кв.м.

Галерия със снимки

СПА центърът е мястото, в което посещаващите го отиват за да се разтоварят психически и физически от забързания и натоварен график на съвременното ежедневие и същевременно да се заредят отново с положителна енергия, също така е място, в което ‘времето е спряло’ и влизайки ти се иска да останеш за по- дълго. Ето защо е важно той да има свой собствен облик изразяващ традицията и характерните черти на мястото, в което е ситуиран – морски, планински, равнинен / полски /, термален.

С други думи той трябва да е сам по себе си уникален и неповторим.

Ето с какво е уникален СПА център и Голф Правец.

 • На първо място със своя интериор, който съчетава в себе си елементи на традиционната българска архитектура, заложена също така и в екстериора на хотелската сграда, както и в останалите сгради в голф комплекса. Наблегнато е на естествение материали – дървени обшивки по тавани и стени, каменни облицовки, детайли от ковано желязо – парапети и осветителни тела.

 • Думата СПА идва от латинския израз ‘ Salusperacqua’ – здраве чрез вода. Затова и в интериора на водата е отделено специално внимание, като начало са водните завеси, разположени от двете страни на централната стълба във фоайето преминаващи през две етажни нива, водните площи и фонтаните аранжирани в пространството и подчертани посредством подходящото осветление, което също има основна роля в хармоничното изграждане на СПА интериора.

 • Много добрата функционална схема, в която тематично са подредени различните сектори на центъра спортен включващ басейн, фитнес, аеробика и кинезис / нова тенденция /, козметичен – кабинет козметика мъже, кабинет козметика жени, фризьорски салон с маникюр и педикюр с много съвременно оборудване. VIP СПАзона обслужваща ВИП апртаментите и съдържаща аква медитация, фин сауна, атрактивен душ охлюв, вана Клеопатра, СПА апартамент с две масажни кушетки, собствено джакузи и място за почивка. Тази зона има директна връзка с басейна. Следват масажните кабинети, които включват – аюрведа, масаж с топли вулканични камъни, масажна кушетка със затоплен воден дюшек и програмирани променящи се цветове има и ефекта на хромо /цвето / терапия. Важна е последователността на функционалната линия, изразяваща се в правилното подреждане на кабинетите и пространствата в съответните сектори.

 • Следва термална зона.

Термалната зона съдържа: суха финландска сауна, класическа парна баня, лакониум, руска баня, ледена стая, турска баня с хамам за масаж, парна баня със соли или различни аромати по избор, билкова баня, ванички за масаж на ходилата, зона за почивка с ергономични кресла от естествен ратан, шоков душ ведро, 2 бр. Атракционни душове, солено езеро с опция за японски масаж уатцу / Watsu/ шиацу във вода/ и сарайска баня / serail bath - постига се силна детоксикация чрез кал или глина.

  За първи път в България са изградени: кабина за аквамедитация - тук гостите изживяват едно много дълбоко чувство на релаксация. Стаята е оборудвана с ергономични места за сядане, а в средата са разположени водни колони, ефектно осветени в меко преливащи се цветове. Подсилващ ефект за релаксация е и тихата музика, шума на вода и приятно ухание на етерични есенции впръсквани периодично в стаята. солено езеро – вода с висока солна концентрация, има здравословен ефект върху тялото, а ефектът на флотация позволява бързо отпускане и отмора в обстановката на приглушена светлина и подходяща музика. Може да се приложи съвременна нова спа терапия - японски масаж уатцу / Watsu/ шиацу във вода/. Основното действие е детоксикация на организма ледена стая със специална изстудяваща инсталация, която заскрежава стените на помещението.   Термална зона изпълнена от австрийската фирма Thermarium, облицовки на душове   Използвани са материали:   Облицовките по стените в термалната зона – включващи всички видове парни бани е изпълнена с мозайки на италианската фирма Bisazza, както и подгряващите се шезлонги в зона релакс. Бои по стени и тавани са изпълнение на фирма Oikos и тапети на белгийската фирма Omexco. Настилките във фоайета, термална зона, VIP зона, масажи са на испанската фирма Roca. В басейна настилките са частично изпълнени с Roca гранитогрес наподобяващ естествен камък и около басейна с екзотичен тип дървесина „Мербо”. Облицовката по колоните и конструктивни рамки е с „Fundermax”плоскости. Корнизи и капители на колони са изпълнени с DS décor. По таваните и частично стените с влагоустойчива боя Oikos.

Технически показатели :

РЗП  3500 кв.м.

Август 2008г. (реализация – Декември 2009г.)

Проект

Реализация
РИУ Правец Ризорт Голф енд Спа
Спа проекти

Сънсет Ризорт


Интериорен проект за Спа Център и прилежащият му закрит басейн намиращи се в 5 звезден комлекс Сънсет Ризорт гр. Поморие.

Галерия със снимки

Sunset Resort 5 *

Представлява затворен комплекс изграден от три по – малки и един голям централен блок – апартаментен и хотелски тип. В комплекса има и самостоятелни вили, разположени около два външни басейна с различни атракционни елементи. Комплексът е разположен на самия морски бряг. Спа центърът се намира в централния блок С на РЗП от около 2 700 кв. м. на две нива.  
 • На І-во ниво е така наречената спортна зона с голяма фитнес зала от 152 кв. м. оборудвана с уреди на американската фирма Life style.
 • В съседство са закрит плувен басейн 25 м. дълъг и атракционен басейн с масажни пейки, различни масажни дюзи и джакузи за около осем човека. Двата басейна са свързани с воден коридор.
 
 • Изящна вътрешна стълба с парапет от ковано желязо води към долното ниво, където са разположени фризьорски салон, рецепция, Витамина бар, стаи с екзотични масажи тип Аюрведа, Venus кушетка с хромотерапия, оборудвани от Nilo италиански масажни кушетки с оборудване и аксесоари към тях, стая за масажи на австрийската фирма Thermarium и стая с тангенторна вана.
 
 • Отделени посредством стъклена преграда следват различни видове парни бани – билкова, финландска сауна и инфраред, солена, комбинирана, контрастна пътека, затопляеми шезлонги и пейки облицовани с мозайка от италианската керамична фирма Bisazza. Леден фонтан центриран в пространството пред сауните помещения.
 
 • Релакс зоната е с големи витрини с изглед към външния басейн. На витрините са поставени тип текстилни Японски щори на фирма Gershman. Обзавеждане с шезлонги на Uno piu – Италия.
В процеса на проектиране и реализация са използвани разнообразни видове материали с цел постигане на желаният естетически вид, създаващ атмосферата на един Спа център от висок клас. В проектна фаза са заложени високо качествени материали на утвръдени марки на световния пазар: За зоната на рецепцията и общите пространства
 • Тапети на Испанската фирма Omexco и италиански декоративни бои Oikos.
 • За интериора са използвани специално изработени цветни витражи, които могат да бъдат видяни в бара и в подхода към спа центъра.
 • За добавяне на акцент на естетическото съвършенство на пространственото възприятие на помещенията са поставени корнизи Genesis по стените, пиластрите и арките.
 • Осветителни тела от алабастър.
 • Оборудване за фризьорски салон - Атама
За мокра зона и басейн
 • Парни бани, сауни, отопляеми шезлонзи Relax, леден фонтан, атрактивни душове, Thermarium Bader Bau GMBH.
 • Около басейна - влагоустойчива екзотична дървесина тип Тиково дърво
 • За стените -  влагоустойчиви декоративни бои Oikos.
 • За облицовка на колоните в пространството около басейна и душовете са използвани мозайки на Италианската фирма Trend и Bisazza.
 

Технически показатели :

ЗП  2500 кв.м.

Май 2007г.

Реализация:

 
Сънсет Ризорт
Спа проекти

Дипломат Плаза


Реконструкция и работен интериорен проект на СПА център в хотел  Дипломат Плаза - гр. Луковит

Новият СПА център е проектиран и изпълнен на ниво първи етаж, като функционалната схема е съобразена с концепцията на хотела, като визия и тематика, както и с площта от 220 кв. м, което е крайно недостатъчно и не в необходимите нормативи спрямо РЗП на хотела, но при съществуващи положения няма как да се избегнат компромисите.

От Спа рецепцията гостите на хотела се разпределят съответно към термалната зона, състояща се от парна баня тип турска, парна арома терапия, хамам масаж и релакс зона тип лакониум с подгряти пейки, масажен душ. Интериорът на съоръженията е изпълнено по наш проект.

Следва зоната на екзотичните масажи, отделена от термалната, като и тук всеки масажен кабинет е проектиран и изпълнен по индивидуален интериорен проект отговарящ на естеството масажи за цялостна релаксация на ума и тялото.

Интериорният проект и изпълнението му създават една добра хармония между цветове, светлина и материали в пространството. Използвани са предимно естествени материали, като дърво и камък , стъкло. В масажните помещения , като подово покритие е използвано дърво, а по стените тапети , комбинирани с декоративна боя Oikos.

В мокрите помещения и общите части подовите настилки са решени с гранитогрес , чиято повърхност е с коефициент срещу подхлъзване.

Стените в мокрите и влажни помещения са с цокъл на h=1,20 м и догоре. В тези помещения стените са изпълнени с декоративна боя Oikos , със специално нанесена вакса , като покритие , осигуряващо защита срещу влагата.

Технически показатели :

ЗП  220 кв. м.

Март 2010г.

Дипломат Плаза
Спа проекти

Вели Хилс


Жилищен комплекс в гр. Велинград с дневен тип СПА център.

СПА центърът е разположен върху ЗП 255 кв. м. проектиран на приземно ниво и представлява една симетрична схема в план, като в оста на влизане е разположена СПА рецепцията, от която се разпределят суха зона масажи – включва козметика тяло, кабинет единичен масаж, масаж за двама и солариум.

Подът в трите кабинета е с паркет, тъй като дървото дава по – голяма топлина и е приятно на допир при стъпване. Всеки кабинет има различно интериорно и цветово решение, като по този начин е възможно да бъдат разграничени в зависимост от това какви дейности се извършват във всеки един от тях. Стените и таваните са предвидени с боя Oikos.

От ляво се намира термалната зона включваща финландска сауна и арома парна баня, масажен душ и релакс зона.

В малко приемно пространство пред термалната зона е предвиден витамина бар – зареден с вода, различни видове чай, плодове, салати, които може всеки да си сервира преди влизане в релакс стаята. Както е известно след сауна и парна процедура трябва да се консумират много течности.

Настилките в термалната зона са от антислип тип гранитогрес плочи. Таванът и стените над цоклите са с боя Oikos, обработена специално за по – голяма издръжливост на влага.

Проект

Вели Хилс
Спа проекти

Варвара


ОБЕКТ: ВАРВАРА РЕЛАКС И СПА ХОТЕЛ, с. Варвара

Инвеститор на Спа центърa са „ Варварски минерални бани и обектът се намира в района на Велинград.

Галерия със снимки

СПА центърът е проектиран на приземен етаж-със застроена площ 250 м2 .Ще се ползва основно от гости на хотела, както и от външни посетители.Подходът за посетители се осъществява посредством топла връзка от партерния етаж на хотела към фоайето , което осигурява самостоятелен и контролиран достъп към него.

В общото фоайе се разполага рецепция, от където има добра връзка с останалите зони. Обзавежда се с бюро/плот, компютър, помощни рафтове, витрини. В случая рецепцията съвместява и функциите на СПА магазин и витамин бар. Зад рецепцията е предвиден склад с хладилни витрини за нуждите на витамин бара.

От фоайето по продължение на коридора към басейна са предвидени съблекални за мъже и жени, с душове и санитарен възел.

В СПА центъра са организирани следните зони :

 1. ТЕРМАЛНА ЗОНА

 2. ЗОНА ВОДНИ СЪОРЪЖЕНИЯ

 3. ЗОНА ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

 4. ЗОНА ЗА ПОЧИВКА

ТЕРМАЛНА ЗОНА

Организацията на интериорното пространство осигурява лесен достъп до всички модули чрез отделен от главния подход вход, след който са ситуирани различните видове модули. В непосредствена близост е кът за релаксиране и джакузи. Включва Финландска сауна,Класическа парна баня,Биосауна / Билкова Баня.

ЗОНА ВОДНИ СЪОРЪЖЕНИЯ

Включва 2 броя Атракционни, масажни душове – облицовани със стъклокерамика,вани за масаж на стъпала, джакузи и леден фонтан. Много голям плюс в този случай е наличието на минерална вода.

ЗОНА ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Включва-Медицински кабинет-ситуиран във фоайето след зоната за изчакване - в удобна връзка за обслужване на всички сектори.

-Помещение за козметични процедури

-Помещение за масаж

-Ayurveda масажeн кабинет

ЗОНА ЗА ПОЧИВКА

Зоната за почивка е разположена в непосредствена близост до термалната зона и джакузито. Чрез стъклена витрина се осигурява естествено осветление и изглед навън.

На всички помещения е осигурено необходимото технологично захранване, вентилация и осветление. Предвидената настилка е съобразена с функционалните и технологични изисквания. Във всички помещения има окачен таван със скрито осветление и аплици по стените или висящи осветителни тела-подчинени на общия дух в интериорния замисъл. Подробни описания за материали по под стени и тавани са дадени в графичната част на проекта.

Материалите предвидени в интериорния проект и неговия цялостен замисьл са съобразени с общия дух в екстериорното решение на хотела и комплекса.

Проект
Варвара
Спа проекти

Верту


ОБЕКТ: ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС "ВЕРТУ"

УПИ II-1193, кв.83, м. "Витоша ВЕЦ Симеоново", гр. СОФИЯ

Галерия със снимки

СПА центърът е разположен на кота -3.30 със самостоятелен вход и удобен достъп.

Функционалната схема на архитектурното решение е разработена с оглед максимално удобство,технологична ефективност и е предпоставка за постигане на интересно интериорно решение.

Приемането става във фоайе с рецепция. Зад рецепцията са разположени съблекални, душове и тоалетни-съответно за мъже и жени.

От фоайето има достъп до зала за почивка, масаж и фитнес зала, която е функционално и визуално свързана със залата с басейна и джакузи (разделя ги безшпросна стъклена витрина с врата). Термалната зона се състои от фоайе с леден фонтан, 2 атракционни душа,, финландската сауна и парната баня.

Интериорното решение на СПА центъра е съобразено с цялостния архитектурен облик на комплекса и материалите използвани в неговия екстериор и интериор.

На всички помещения е осигурено необходимото технологично захранване, вентилация и осветление и са предвидени съответните подходящи материали за подове, стени и тавани с оглед технологията и архитектурния облик на обекта .

Предвидената настилка е съобразена с функционалните изисквания на помещенията - плочи гранитогрес или паркет тип дюшеме.

Във всички помещения има окачен таван–гипсокатон - влагоустоичив на фирма КНАУФ във влажните помещения с оглед прокарване вентилацията и ефектно скрито димирано осветление в тавана със завършващ слой от боя OIKOS- в два нюанса по-светъл в по-ниските части и по-тъмен в по-високите.

По стените се прилага керамика - в съблекални и WC-та, латекс в техническо помещение.В останалите помещения се прилагат боя OIKOS и тапети –като в масажа е образувано пано с различен по-ефектен тапет преминаващо и в тавана. В залата за почивка също се оформят пана с различен тапет ,обрамчени с дърв. гредички. С оглед оптически ефект на уголемяване на пространството във фитнес залата се прилага огледална стена, а в приемния коридор се разполагат 3 еднакви големи стенни огледала с рамка. Срещу рецепцията и зад нея са образувани специални ниши обработени с различен тапет , съответно подходящо осветени от тавана и обрамчени с дървена обшивка.В залата с басейна стените, до които той се опира, са облицовани с гранитогрес като са оформени релефни пана.

Широко приложение намира дървото в интериора на СПА центъра – по подовете -паркет тип дюшеме и като декоративен елемент –дървени гредички , первази и корнизи по стени и тавани.

застроена площ - 306 м2

Проект
Верту
Спа проекти

СПА Хотел Мелоу


Хотелски комплекс, изграден на площ от 4000 кв.м. с открит басейн, богато озеленен с екзотични видове растения и цветя.

Нисък тип застрояване, хотелските сгради са на два етажа, СПА центърът на семейния хотел се развива на партерния етаж в едното от съществуващите вече крила на хотела. В оста на входа са проектирани сауна, парна баня с различни опции /арома, билкова, хромо терапия/, а от ляво има душ с леден фонтан. В дясно се намира стая за релакс, която има директна връзка навън с градината, което през лятото позволява подреждане на шезлонги в тревата. Използвани са естествени материали, като травертин и тиково дърво, което от своя страна отговаря напълно на стила, в който е изграден хотела и стаите в него.

В термалната зона са използвани още и влагоустойчиви бои тип Oikos, в стил рустик. Окачените тавани със скрито осветление с менящи се меки цветови нюанси въздействащи върху човешкия организъм – вид хромотерапия.

Застроена площ - 130 кв.м.

2010 г.

Проект

 
СПА Хотел Мелоу
Спа проекти

Минерална Баня гр. Банкя


Масивна сграда, представляваща минерална баня на два етажа, тавански помещения и мазе”, гр. Банкя, кв.82, парцел І-парк.Консервация, реставрация и социализация на сградата, като балнеоложки и СПА център.

Инвеститор е Район Банкя към Столична община

Галерия със снимки

Концептуалният идеен архитектурен проект е разработен на база задание от район Банкя към Столична община за реконструкция, реставрация и социализация на сградата.

Взимайки в предвид, че сградата на минералната баня е значим паметник на културата в гр. Банкя и основен символ на града се налага сериозна работа по част реставрация включваща фасади, покривни елементи и интериорни пространства.

Партерния етаж почти изцяло подлежи на реставрация, като се започне с фоайето и се стигне до двата минерални басейна, като идеята е да се запази духа и автентичността на банята, а в същото време това да позволява тя да се използва и в днешно време с по – съвременни функции.

В самото фоайе се развива идеята то да се превърне в място за социални контакти и срещи от типа на виенска сладкарница, като за тази цел се предвижда бар, който като вид корпусна мебел би се вписал в пространственото оформление и духа на старата баня. Тъй като се реставрират всички подови настилки, сводовете на тавана, дървената ламперия и останалите елементи в него, ще се разположат места за сядане от типа на ниска мебел и сядане на по – високи маси.

Започвайки, като концепция от основното фоайе запазваме бившите мъжко и женско крило, като едното се превръща във ВИП зона, с по-луксозни и скъпи процедури, а другото става общодостъпно, което позволява използването на минералните басейни и съоръженията към тях от всички желаещи.

Също така към ВИП крилото принадлежи и пространството в сутерена под него и първия етаж над него, а също така и подпокривните пространства на двете крила, като в сутерена за ВИП зоната се предвижда отделен външен вход, който става възможен с понижаване нивото на съществуващото локално улично платно както има и топла вертикална връзка посредством асансьор и стълбищна клетка.

В сутерена са разположени три ВИП апартамента, които ще бъдат обслужвани от рецепцията на същото ниво, а с асансьора ще има възможност да се отиде в подпокривното пространство, където ще се проектират още два луксозни апартамента със СПА оборудване.

В дясното крило на основното фоайе са разработени общодостъпните пространства, като на рецепцията всеки ще може да избере какъв точно да използва дали ВИП или друго.

В дясното крило във вертикална посока свързани със стълбищна клетка т.е. топла връзка са СПА център с фитнес зала, мокра зона ( парни бани и сауни ), витамина бар и възможност за ползване на малък минерален басейн в съществуващия вътрешен двор, покрит с лека метална конструкция и стъкло.

Същият минерален басейн има и във ВИП зона към единия от апартаментите.

На ниво партер са съблекалните и в двете крила, басейните, мокри зони и вани тангентори. В дясното крило е предвиден фризьорски салон и козметика лице и тяло.

На първи етаж са предвидени процедури за физиотерапия, масажи описани подробно в технологичната записка приложена към архитектурния проект.

Ще има възможност при желание от страна на клиента да ползва процедурите и в двете крила на първия етаж. На същия етаж, свързващи двете крила има две зони за почивка на галерията съответно над централния вход и над рецепцията, ще има възможност да бъдат обслужени от бара.

Технически показатели :

ЗП 1700 кв. м.

РЗП 5000кв. м.

Проект
Минерална Баня гр. Банкя
Спа проекти
© Copyright Архитектурно Студио Интоарх -